top of page

Het kruis is belangrijk voor ons mensen, omdat het belofte is en toekomst voor wie het niet op eigen kracht zou kunnen redden. Daarom gebruik ik voor de contouren koper - het materiaal voor het aardse, het menselijke. En niet zomaar glad glanzend koper. Het koper is door het vuur zwart verbrand - ik heb er met een brander zelfs randen van weggesmolten. Het is gehamerd - omdat mensen zo vaak murw gebeukt zijn. Geschuurd, gekrast en gekreukt - letterlijk. En dat kwetsbare, gekwetste koper maakt zichtbaar waar het kruis was, waar Gods licht zichtbaar wordt.

Het koper strekt zich uit: één lijn strekt zich zo ver mogelijk uit naar de aarde, een andere lijn strekt zich naar het licht, weer een andere naar boven - geen lijn is hetzelfde.

 

Voor God is vaak het goud gebruikt als materiaal - omdat het niet zwart wordt maar blijft stralen, licht lijkt te geven in een warme gloed. En als vorm een cirkel omdat die doorgaat, volmaakt is. En zo krijg je een vorm als een stralende zon, een gouden cirkel.

bottom of page