top of page

Ikonen

Iconen van emaille op dun koper

Iconen zijn van oudsher niet alleen geschilderd. Vooral reisiconen waren vaak van metaal, niet zelden geëmailleerd. Wel heel figuratief, net als de nu geschilderde iconen zijn. Vanaf een bepaalde periode werd het gebruik alleen de term icoon alleen nog te gebruiken voor op houten paneeltjes geschilderde iconen, waarbij ook vaste afspraken waren over kleurgebruik, verhoudingen, vormen en gebruikte symbolen. 

 

Toch voelt het niet zo vreemd om nu als liefhebber van koper een icoon juist met dat (heel dunne) koper te maken en emaille te gebruiken om er meer dimensie aan te geven. Ik heb er heel wat over gelezen en veel iconen bekeken voor ik begon. Zo werk ik bij alles en juist dit was voor mij belangrijk. Wanneer je besluit een kunstvorm te gaan gebruiken die gebaseerd is op naschilderen moet je wel goed weten wat je doet als je juist niet puur na gaat schilderen. Wat doe je anders, en hoe dan, en waarom noem je het dan nog een icoon? 

Bij iconen lees je steeds over transparantie, opvouwen in lagen, aardse materialen, diepte in de afbeelding - transparante emaille op koper lijkt wel ideaal!

 

Essentie van de icoon 

De essentie van de icoon is voor mij de icoon als venster naar een andere wereld. Dat is een flinke opdracht aan degene die een icoon maakt. In werk en materiaal verweven zit het openen naar God.

 

Wilt u meer weten van de geschilderde icoon en over de geschiedenis er van, bezoek dan deze site: http://www.eikonikon.nl/

ikoon1 ínnig'
ikoon1 ínnig'

transparant emaille op reliëf op koperfolie in hout ingelijst ;19 cm. bij 23 cm.

press to zoom
ikoon2_ontmoeting
ikoon2_ontmoeting

transparant emaille op reliëf op koperfolie in hout ingelijst ;19 cm. bij 23 cm.; verkocht

press to zoom
ikoon 5, Moeder Gods
ikoon 5, Moeder Gods

ikoon 5: Moeder Gods, 2012 transparant emaille op reliëf op koperfolie ingelijst in hout met koperen lijstwerk 22,5 cm. bij 28 cm.

press to zoom
ikoon 7: Aartsengel Michael
ikoon 7: Aartsengel Michael

transparant emaille op koper 0.1 mm. met reliëf 475 euro

press to zoom
ikoon9_moederGods
ikoon9_moederGods

ikoon 9:, moeder Gods, 2013 transparant emaille op reliëf op koperfolie ingelijst in hout met koperen lijstwerk 24 cm. bij 27 cm.

press to zoom
ikoon 10, 'ween niet'
ikoon 10, 'ween niet'

ikoon 10: ween niet, 2013 Transparant emaille en schilderemaille op reliëf op koperfolie; ingelijst in baklijst met koperen lijstwerk 20,5 bij 24,5

press to zoom
bottom of page