top of page

Ikonen

Iconen van emaille op dun koper

Iconen zijn van oudsher niet alleen geschilderd. Vooral reisiconen waren vaak van metaal, niet zelden geëmailleerd. Wel heel figuratief, net als de nu geschilderde iconen zijn. Vanaf een bepaalde periode werd het gebruik alleen de term icoon alleen nog te gebruiken voor op houten paneeltjes geschilderde iconen, waarbij ook vaste afspraken waren over kleurgebruik, verhoudingen, vormen en gebruikte symbolen. 

 

Toch voelt het niet zo vreemd om nu als liefhebber van koper een icoon juist met dat (heel dunne) koper te maken en emaille te gebruiken om er meer dimensie aan te geven. Ik heb er heel wat over gelezen en veel iconen bekeken voor ik begon. Zo werk ik bij alles en juist dit was voor mij belangrijk. Wanneer je besluit een kunstvorm te gaan gebruiken die gebaseerd is op naschilderen moet je wel goed weten wat je doet als je juist niet puur na gaat schilderen. Wat doe je anders, en hoe dan, en waarom noem je het dan nog een icoon? 

Bij iconen lees je steeds over transparantie, opvouwen in lagen, aardse materialen, diepte in de afbeelding - transparante emaille op koper lijkt wel ideaal!

 

Essentie van de icoon 

De essentie van de icoon is voor mij de icoon als venster naar een andere wereld. Dat is een flinke opdracht aan degene die een icoon maakt. In werk en materiaal verweven zit het openen naar God.

 

Wilt u meer weten van de geschilderde icoon en over de geschiedenis er van, bezoek dan deze site: http://www.eikonikon.nl/

bottom of page